MBTI voor teams en individuen

In 2015 ben ik door OPP gecertificeerd voor MBTI stap 1. MBTI staat voor Myers-Briggs Type Indicator en is een methode die inzicht verschaft over persoonlijke voorkeursstijlen, kwaliteiten, leiderschapsstijlen en communicatiestijlen. Deze methode kan zowel op individuele cliënten als op teams worden toegepast.

Voor teams

Een MBTI-traject is een ideaal startpunt voor teams die elkaar beter willen leren kennen. Ook is het zeer geschikt om de productiviteit van teams te verhogen en samenwerking te verbeteren. Tijdens een traject worden op basis van een vragenlijst de verschillende persoonlijke voorkeursstijlen binnen het team en de bijbehorende do’s en dont’s doorgenomen. Het mooie van de MBTI-methode is dat de cursisten zichzelf en elkaar direct herkenen en beter begrijpen aan de hand van de uitslag en de beschrijving van de verschillende persoonlijkheidstypes. Het logische gevolg is dat er ook meteen een bepaalde vorm van bewustwording ontstaat van elkaars manier van handelen, keuzes, voorkeuren en behoeftes.

MBTI zorgt ervoor dat je oordeelloos naar jezelf en anderen leert kijken. Er is geen goed of fout, maar mensen hebben verschillende voorkeuren, kwaliteiten en manieren waarop ze communiceren.

Als trainer geef ik sturing aan dit bewustwordingsproces. Zowel op individueel niveau (wat betekent het voor mij om een bepaald persoonlijkheidstype te zijn?) als op groepsniveau (wat betekent het als collega om met een bepaalde persoonlijkheidstypes samen te werken?). Ook coach ik het team om op basis van de uitslag van de MBTI veranderingen door te voeren, die resulteren in betere samenwerking en betere communicatie. Het doel van de MBTI-sessie is om iedereen zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Alleen zo kan het hele potentieel van het team benut worden met als resultaat dat de groep als geheel zo optimaal mogelijk presteert.

Voor individuen

Op individueel vlak pas ik MBTI vaak toe als aanvulling op loopbaanbegeleiding en coaching. Aan de hand van een vragenlijst blijkt wat voor persoonlijkheidstype je bent: hoe communiceer je, hoe geef je leiding, wat zijn je kwaliteiten en wat zijn misschien je verbeterpunten? Natuurlijk weet je al veel van jezelf, maar door middel van deze methode leer je oordeelloos naar jezelf te kijken. We zetten het in om te bepalen wat voor werk het beste bij je past, in wat voor werkomgeving je het beste tot je recht komt, wat je groeimogelijkheden zijn en wat je valkuilen zijn.

Tijd voor een training? 

Benieuwd of de MBTI een geschikte methode voor jou, voor jouw team of voor jouw bedrijf is? Neem dan contact met me op voor een afspraak.

 


Wat andere cliënten zeggen over de training:

“We had several new board members coming in to lead the Federation of Veterinarians of Europe. Joisel helped put together an introductory team building programme that was focused on a number of MBTI exercises.

This allowed us to get a better feel of people’s working styles and preferences — and above all contributed to ensuring we had a good sense of what the team wanted to achieve together.

Joisel used the insights from discussions and the training modules to make recommendations for the board structure and help the FVE with its next priorities.”  J.V.


Advertentie